Localitatea este situata in partea de sud a Carpatilor Meridionali, in zona de contact a Campiei Romane cu Subcarpatii Munteniei.
Clima
Clima este temperat continentala, fiind mai umeda si racoroasa in zonele inalte, iar in zonele joase cu precipitatii mai reduse si temperaturi mai ridicate.
Apa
Pe raza localitatii Varfuri nu exista luciu de apa. Apele sunt subterane si asigura necesarul de apa potabila populatiei.
Solul
Solul localitatii Varfuri ofera conditii extrem de favorabile pentru cultura plantelor agricole, indeosebi pentru cultura cerealelor, dar si a plantelor tehnice si furajere, precum si pentru pomicultura si viticultura.
Flora si fauna
Fauna comunei Varfuri cu specii relativ destul de numeroase pe culmile dealurilor, prin ape, prin desisul padurilor, sub invelisul de frunze, in pamantul negru al padurilor se adaposteste o mare lume de fiinte, care de la cele mai mici si nevoiase care isi ascund pe unde pot umila lor existenta si pana la speciile cele mai mari si salbatice, dar aceasta bogatie a mers descrescand. Raportul stabilit de natura intre mediul natural si fauna, ii asigura acesteia o situatie dintre cele mai satisfacatoare pe langa factorii geografici, imprejurarile economice ale timpurilor trecute erau cu deosebire foarte prielnice liberei dezvoltari a faunei.
In evolutia faunei insa, schimbarea ocupatiilor locuitorilor a avut consecinte fatale, aducand o perturbatie foarte pagubitoare liberei dezvoltari a acesteia.
– mamifere: liliac de noapte, vulpea, jderul, nevastuica, dihorul, sobolanul, cartita, ariciul, veverita, iepurele, caprioara, tapul salbatic, pisica salbatica, lupul, viezurele, ursul, cerbul, mistretul;
– pasari: cucul, randunica, ghionoaia, turturica, gaita, privighetoarea, cotofana, mierla, ciocarlia, cinteza, vrabia, pitigoiul, cioara, corbul, mierla, pupaza, potarnichea, pitulicea, uliul
– reptile si batracieni: broasca raioasa, broasca de lac, broasca testoasa, soparla, brotacelul, gusterul, naparca, vipera, sarpele de casa, solimendrita vacuta.
Resurse
Resursele pe care se bazeaza potentialul economic al comunei sunt numai resurse proprii (terenuri arabile, pasuni, fanete, paduri, produse animaliere si vegetale).
Resursele naturale cuprind o gama importanta de bogatii constituite in principal din : zacaminte de titei, gaze naturale, carbune, sulf, ape sulfuroase, marne, calcare, gresie.