Comuna Vârfuri este situată în regiunea deluroasă a Munteniei, cuprinsă la întretăierea coordonatelor geografice de 45o15” – latitudine nordică şi 25o30” – longitudine estică, având o altitudine ce variază de la 410 m – Valea Stârcului şi 731 m dealul Fusarul, deasupra nivelului mării şi ocupând o suprafaţă de 25 Km2.
Se găseşte la o depărtare de 30 Km de municipiul Târgovişte şi este aşezată în partea de nord-est a judeţului Dâmboviţa.
Se învecinează la est cu comuna Vişineşti prin culmea dealului „Prăvăciorul”, la vest cu satul Diaconeşti – oraş Pucioasa prin muchia dealului Ulmetul, la sud cu comuna Valea-Lungă despărţită prin Valea Stârcului, dealurile Prigorile, Tigerului şi Corboaica, iar la nord cu comuna Bezdead pe culmea dealurilor Cojoiu, Fusaru şi Miercanu.
Potrivit configuraţiei variate a terenului, se întinde pe dealurile presărate în întreaga comună şi de-a lungul apei Şuviţa.
Din punct de vedere climatic, zona se caracterizează prin următoarele valori :
- temperatura medie anuală a aerului +8-9 °C
- temperatura minimă absolută -28°C
- temperatura maximă absolută +40,4°C
- precipitaţii medii anuale 560mm/mp
- vânturi dominante NE-SV si NV-SE
- adâncime maximă de îngheţ 0,85 m
Teritoriul comunei se încadrează în zona macroseismică de gradul VIII.
Cele peste 924 gospodării sunt izolat presărate pe toate dealurile, alcătuind cele şapte sate componente ale comunei Vârfuri, după cum urmează: Vârfuri, Cârlăneşti, Cojoiu, Merişorul, Şuviţa, Stăteşti şi Ulmetu.
- Satul Varfuri ocupa partea de mijloc a comunei. Are o suprafata de 5,5 km².
- Satul Carlanesti ocupa partea de nord a comunei. Satul are o suprafata de 4 km².
- Satul Cojoiu ocupa partea de nord-est a comunei. Satul are o suprafata de 2 km².
- Satul Merisoru este format din gospodariile clacasilor alungati de pe mosia lui Gheorghe Grigore Cantacuzino dincolo de apa Valea Rea. Este adevarat ca traiul lor a fost foarte greu. Numele satului este pomenit si in documentele voievodului Simion Movila.Numele actual al satului s-a atribuit datorita numarului mare de merisori salbatici ce se gasesc in padurea din apropiere. Satul ocupa partea de sud-est a comunei. Are o suprafata de 3,5 km².
- Satul Suvita are denumire luata de la apa Suvita, cu alte cuvinte de la o suvita de apa ce-l strabate. Acest sat este acum resedinta administrativ-teritoriala. Are o suprafata de 2,5 km².
- Satul Statesti se gaseste cuprins intre satele Carlanesti, Suvita si Ulmetul. Satul are o suprafata de 3 km².
- Satul Ulmetu este pomenit si in documentul de pe timpul lui Simion Movila. Nu se cunoaste originea numelui. Inainte de impartirea administrativ-teritoriala a tarii din 1968, satul se numea Strimbu, dupa numele apei ce strabate acest sat, care pe vremuri se numea Strimba, din cauza coturilor multe ce le facea in drumul sau. Satul are o suprafata de 4,50 km².
Drumurile comunale şi uliţele ce străbat comuna de la un cap la altul, legând gospodăriile şi satele între ele formează multe cotituri. Drumul judeţean ce leagă oraşul Pucioasa de municipiul Moreni străbate comuna în partea de sud.
Dacă până mai acum cincizeci de ani, aceste drumuri, pe timp ploios, erau impracticabile din cauza noroaielor mari, astăzi pe aceste drumuri se poate circula în orice timp al anului cu orice vehicul, asta datorită grijii pentru modernizarea şi întreţinerea drumurilor.